PUPPY INFO

Wij fokken zo af en toe een nestje (gemiddeld 1 nest per jaar) en besteden veel tijd aan de verzorging en socialisatie van onze puppy's. Zo wordt de basis voor een stabiele en sociale Rottweiler gelegd. De nieuwe eigenaar heeft daarna de taak om een consequente en respectvolle opvoeding te geven, zodat gewenste eigenschappen zich zullen ontwikkelen en ongewenste eigenschappen geen kans krijgen. Het volgen van een puppycursus en tenminste één of meerdere gehoorzaamheidscursussen vinden wij dan ook een absolute must!

Wij fokken uitsluitend volgens de reglementen van de rasvereniging (N.R.C.) en de Raad van Beheer en we voldoen aan de eisen zoals vastgelegd in het Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Rottweiler Club. Dit houdt onder andere in, dat onze honden worden onderzocht op Heupdysplasie (HD), Elleboogdysplasie (ED) en JLPP (Juvenile Laryngeal Paralysis Polyneuropathy). Er is een DNA-profiel (ISAG-2006) van onze honden beschikbaar en ze worden getest op gedrag. Dit kan zijn de RST (Ras Standaardtest), een MAG-test (test voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag), of het VZH examen. Verder hebben onze Rottweilers met goed gevolg deelgenomen aan tentoonstellingen in zowel binnen- als buitenland.

Als onze puppy's zo'n drie weken oud zijn, zijn ze oud en sterk genoeg voor bezoek van 'buiten' en bent u van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek en een kennismaking met onze honden. Wij willen tijdens dat gesprek graag meer weten over u, wat u heeft doen besluiten om een Rottweiler aan te schaffen en wat uw doelstelling is. Onze prioriteit ligt bij het vinden van een goed "tehuis" voor onze pups. Een thuis waar hem een goed leven geboden wordt en waar er voldoende tijd, ruimte en aandacht voor hem is. Mocht u in aanmerking willen komen voor een pup, dan plaatsen wij u als geïnteresseerde op de lijst. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Java van de Leemlande

Omdat niet iedereen dezelfde eisen en wensen stelt ten aanzien van een pup en elke pup zijn eigen karakter heeft, gaan we op zoek naar de best mogelijke match tussen pup en nieuwe eigenaar. Wij bepalen, in overleg met u, welke pup het best bij u, uw wensen en uw gezinssituatie past. We proberen hierbij uiteraard zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen. Het 'matchen' gebeurd meestal als de puppy's zo'n 7 weken oud zijn. Voordat de puppy's ons huis verlaten, worden ze allemaal uitgebreid onderzocht door een dierenarts, hebben ze hun eerste enting gehad, zijn ze meerdere malen ontwormd, zijn ze voorzien van een identificatie chip, en is er een DNA monster (ISAG 2006) afgenomen. Elke pup wordt ingeschreven in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en wordt gecontroleerd door de Nederlandse Rottweiler Club en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Verder werken wij met een koopovereenkomst die vooraf meegegeven wordt, zodat u deze op uw gemak kunt doorlezen. We benadrukken dat er pas sprake is van een koopovereenkomst, op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen getekend is. Bij het ophalen van de pup (als hij ongeveer 8 weken oud is), krijgt hij een nestsouvenirtje mee, een officieel Europees Dierenpaspoort, voldoende puppyvoeding om de eerste dagen door te komen en een puppygids, vol met nuttige tips en adviezen. De stamboom en het DNA-profiel van de pup ontvangen we per post van de Raad van Beheer, enkele weken nadat de puppy's het nest verlaten hebben. Deze documenten overhandigen wij aan de nieuwe eigenaar op onze 'puppy terugkomdag'.

WAAR ZIJN WIJ NAAR OP ZOEK?


Wij zoeken niet 'zomaar' een baasje voor onze puppy's, wij zijn op zoek naar iemand die...

 

Voldoende tijd heeft om aan de pup te besteden en dus niet hele dagen van huis is. Een veilige plek voor de pup in huis creëert. Geen gladde vloeren heeft op plaatsen waar de pup loopt. Voldoende ruimte voor de pup heeft, zowel binnen- als buitenshuis. De pup niet overbelast door te veel en te lang actief met hem te zijn. Open staat voor advies. Te allen tijde kiest wat het beste is voor de hond, bij twijfel neemt u contact op met ons. Minimaal een puppy- en een of (nog beter meerdere), vervolg cursussen gaat volgen. Uw hond de zorg biedt die hij nodig heeft; sluit een ziektekosten verzekering af! Met gezond verstand aan een pup begint; een hond koopt u niet voor even, maar voor het leven!!
pups van de Leemlande 8 weken oud

De Rottweiler is een grote, sterke hond die, behalve als huishond, ook ingezet wordt als werkhond. Ze zijn zelfverzekerd maar ook aanhankelijk. Ze hebben vrij veel beweging nodig om actief te blijven. De Rottweiler komt het beste tot zijn recht bij een ervaren, rustige eigenaar met geestelijk overwicht die hem voldoende activiteit en denkwerk geeft. Kies het juiste ras: lees vóór het kopen eerst of de Rottweiler het ras is dat u zoekt! Lees meer over de geschiedenis en de rasstandaard van de Rottweiler.

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen en ondanks alle zorgvuldige eisen in het fokbeleid, kunnen ook bij de Rottweiler gezondheidsproblemen voorkomen. Wees hiervan bewust voordat u een pup aanschaft! Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Rottweilers de belangrijkste aandoeningen:


  • Elleboogdysplasie (ED)
  • Heupdysplasie (HD)
  • Voorste kruisband lesie (kruisband van de knie is gescheurd)
  • Pyometra (baarmoederontsteking)
  • Osteosarcoom (bot tumor)
  • Entropion (naar binnen krullen van het ooglid)

TIPS & ADVIES BEWEGING (Vets & Co)

We krijgen vaak de vraag hoelang je nu eigenlijk mag wandelen met een puppy, en wanneer je mag beginnen met een sport. Om hier een volledig antwoord op te geven, is het belangrijk iets meer toe te lichten over de groei van een jonge hond en de mate van belastbaarheid. We zetten voor u enkele tips en regels op een rijtje zodat u op een zo gezond mogelijke manier met een zo min mogelijke belasting van uw pup kan genieten tijdens zijn groei. Enkele cijfers; het sluiten van de groeiplaten voor een gemiddeld grote hond:

  • Schouder 10-12 maanden
  • Elleboog 9-11 maanden
  • Tenen 6-7 maanden
  • Bekken 5-6 maanden
  • Heup 9-11maanden
  • Knie 10-14 maanden

Hieruit kunnen we opmaken dat voor de leeftijd van 14 maanden we de hond zeker niet te zwaar mogen belasten omdat de beenderen nog niet volledig volgroeid zijn!

VERANTWOORD BEWEGEN


Zoals hierboven reeds is aangetoond, zijn op eenjarige leeftijd nog niet alle groeischijven gesloten en moeten we hoge piekbelastingen nog zoveel mogelijk proberen te vermijden. Toch is de aanwezigheid van reeds goed ontwikkelde spieren goed om het nog kwetsbare skelet van de hond te gaan beschermen en te gaan ondersteunen. Maar ondanks het feit dat lichaamsbeweging onmisbaar is voor de ontwikkeling van de spieren van een jonge hond, kunnen onverantwoorde bewegingen leiden tot schade aan het skelet en de gewrichten. Vooral bij grote rassen kan dit ernstige gevolgen hebben. Hierbij kunnen we gebruikmaken van enkele vuistregels:

Wandelen met de pup/jonge hond:

  • verspreid de wandelingen gelijkmatig over de dag, wandel liever wat vaker per dag dan één lange wandeling. Wandelingen 5 min. per maand gaan uitbreiden (bijvoorbeeld: pup 8 weken, 10 minuten wandelen per keer, pup 12 weken, 15 min wandelen per keer, etc.).

Met onverantwoord bewegen wordt bedoeld:

  • te lange/zware wandelingen voor de pup,
  • het lopen aan de fiets, want dan kan de pup niet zijn eigen tempo bepalen,
  • pups te vroeg trap laten lopen of ergens op of af laten springen, bijv. in en uit de auto laten springen,
  • spelen met andere honden, dit is weliswaar goed voor de socialisatie, maar kan vooral bij grote rassen een belasting vormen voor de gewrichten; let er dus op dat uw pup niet te lang en te wild speelt met andere honden,
  • pups achter een bal aan laten rennen; het plotseling draaien en remmen is slecht voor de ontwikkeling van de spieren en gewrichten,
  • het spelen en rennen op een gladde ondergrond, zoals een laminaatvloer, nat gras etc. Wanneer u een gladde vloer heeft in huis is het verstandig om daar gedurende het eerste levensjaar van uw hond vloerbedekking op te leggen (zonder “doorglij-plekjes” open te laten).

Na 8 maanden kunnen we geleidelijk de conditie gaan opbouwen en vanaf 9 maanden kunt u wat langere wandelingen gaan maken, een uurtje wandelen mag nu geen probleem meer gaan geven. Als u zich aan deze regels houdt en ook goed naar uw hond leert kijken en zijn signalen van vermoeidheid op tijd kunt herkennen, dan kunt u optimaal gaan genieten van bewegen met uw hond!

 

We hebben uiteraard nog meer tips en adviezen, deze kunt u terugvinden in onze puppygids die u bij het ophalen van uw pup ontvangt.

Licg brochure Rottweiler         brochure LICG honden

Meer informatie over het aanschaffen van een hond/ras kunt u vinden in de brochures van het LICG. Door op de afbeelding te klikken opent u het PDF bestand.

Wij hopen uiteraard dat u en uw hond een heel prettige tijd met elkaar hebben. Helaas is het zo dat uw hond ook ziek kan worden of een ongeluk kan krijgen. Gelukkig kan de dierenarts uw hond meestal weer volledig genezen, maar de kosten van de medische zorg kunnen behoorlijk oplopen. Door het afsluiten van een verzekering kunt u uw hond de medische zorg geven die nodig is, zonder dat u zich over de kosten zorgen hoeft te maken. Een prettige zekerheid!


Meer informatie over een ziektekostenverzekering kunt u o.a. vinden bij het LICG, in een video filmpje (https://www.licg.nl/ziektekostenverzekering-voor-uw-huisdier/#video-100-seconden-dierenarts-over-ziektekostenverzekering).